SvTMK

 

Är TM rätt hund för dig?

Den Tibetanska Mastiffen har flera egenskaper som är unika i hundvärlden. Det är en urhund och har därmed kvar urhundsegenskaperna.
Majoriteten av tikarna i rasen löper en gång per år, normalt under höstmånaderna.
Många hanhundar är mycket känsliga under denna period och kan matvägra till följd av tikarnas löp; detta trots att det inte finns en Tibetansk Mastiff tik på flera mils avstånd. Deras instinkter är mycket djupt rotade och flera hanhundsägare kan vittna om djupa ylningar som stiger mot skyn varje år när löpet drar igång på allvar.
De luktar heller inte hund utan har en förmåga att "plocka upp" dofter från sin omgivning. Efter en tur i skogen så kan man mycket väl komma in med en hund som doftar tallbarr och mossa.

Rasen utvecklas långsamt. Tiken når sin fulla mognad vid 2-3 års ålder och hanhunden först vid 4 års ålder, ibland senare.
Den Tibetanska Mastiffen är ursprungligen uppfödd för att beskydda boskap och bosättningar mot vargar, leoparder och andra rovdjur. De har även arbetat vid templen i Tibet där de högljutt varnat när främlingar har varit på ingång. Det är svårt att inte stanna upp när deras imponerande skall rungar mellan murar och väggar.
En Tibetansk Mastiff är viljestark och mycket bestämd. Den är lugn, intelligent och tar egna initiativ, men man ska inte låta sig luras av den tillsynes sovande hunden på gården.
En Tibetansk Mastiff sover nämligen med ett öga öppet och har fullkomlig koll på sina omgivningar. På ett ögonblick kan högen av päls förvandlas till en imponerande vakthund som varnar högt och tydligt för att berätta för sina människor att något är i färd med att ske.
Rasen är högt värderad som väktare i sitt hemland. Det faller sig naturligt för den Tibetanska Mastiffen att skydda sin familj och sin egendom och är alltså inget som behöver tränas in.
Hårda ord och slag kommer man ingenstans med. Allt det bidrar till är en hund som ignorerar sin ägare. Målet med uppfostran är att uppnå ett band av ömsesidig respekt, vilket endast kan ske genom att visa respekt. Hunden ska känna att den kan lita på sin människa, i alla situationer. Personligheten varierar men överlag är hundarna modiga, reserverade mot främlingar, envisa och självständiga.
Det är en mycket intelligent ras som fattar sina egna beslut. Detta är något att ta med i beräkningen då man skaffar en Tibetansk Mastiff. Man kan aldrig "lära bort" deras egensinne eller självständighet. Man får helt enkelt lära sig att leva med det.
De är lekfulla och toleranta med barnen samt har stark vaktinstinkt.
Rasen trivs bäst i lantlig miljö med stora ytor och deras revir omfattas inte bara av huset och trädgården. Reviret kan även inkludera alla de promenadvägar som man ofta vandrar på, de utser helt enkelt själva vilka områden som ingår i deras revir.
Tibetansk Mastiff trivs bäst ute även på vintern.
De gillar att gräva.
Rasen är lättlärd men inte särskilt lätt att motivera.
En godisbit kan tacksamt tas emot en eller ett par gånger men när en Tibetansk Mastiff tycker att den är klar med något så spelar det ingen roll vad husse eller matte tycker om saken. De vänder på klacken och lunkar därifrån eller lägger sig helt sonika ner och blundar tills människan med godiset slutar tjata och avlägsnar sig. 
Det är ingen ras för den som har ambitionen att tävla på högre nivåer, men de flesta tycker ändå om att bli aktiverade. Dock behöver det vara anpassat för just Tibetansk Mastiff.
Detta är en familjemedlem som behöver få ta plats med allt det egensinne, all den finurlighet och all den kärlek som gömmer sig i varje individ.
De har mycket gott minne och glömmer aldrig en vän och heller ej en oförrätt.
Rasen sägs vara lite "kattlika" i sitt beteende. Det är en ras som är aktiv, ger skall och har uppsikt så länge de är utomhus men inomhus är de oftast lugna och ganska tysta.
Den Tibetanska Mastiffen behåller sin dubbla päls hela året, men fäller under vår och sommarmånaderna här i Norden. Fällperioden varar normalt i ca 8 veckor och när den är över så har man en hund som inte helt är sig lik till det yttre. Vissa har fortfarande en del päls kvar medan andra kan bli mycket släthåriga. Men så klurig är naturen att rasen anpassats för årstidernas skiftningar. Därför lider heller inte den Tibetanska Mastiffen av sommarvärmen så som många andra storvuxna hundar kan göra, även om de föredrar sina promenader framåt kvällen när luften blivit svalare.
Framåt hösten börjar pälsen komma tillbaka igen och innan man vet ordet av har man en imponerande fäll uppburen av en precis lika imponerande hund. Pälsen är mycket lätt att hålla ren och det räcker att borsta igenom den då och då för att hålla den fri från tovor.
De flesta som har rasen badar den någon gång om året, ofta i samband med fällningen. Vissa badar och fönar sina hundar inför utställning också, men om det görs så är det viktigt att göra det åtminstone en vecka innan utställningen så att pälsen återfår sin rätta struktur.
Under fällningsperioden är det smart att hjälpa till genom att borsta av den fallande underpälsen. På så vis slipper man en Tibetansk heltäckningsmatta på golvet i husets alla rum.

Det sägs också att få vara "ägd" och älskad av en Tibetansk mastiff är ett privilegium och majoriteten av dessa "slavar" instämmer högljutt i detta uttalande.

Innan du köper en Tibetansk Mastiff finns det mycket att överväga.
En Tibetansk Mastiff behöver en inhägnad tomt där den kan få spendera mycket tid med att överblicka sina ägor och göra det den är född till att göra - vakta!
Det är en vakthund med egenskapen att den i första hand försöker skrämma bort obehöriga med sitt skall. Rasen är känd för sitt djupa skall.
En Tibetansk Mastiff kräver mycket socialisering med andra djur och människor. Det är en urhund med starka instinkter och behöver med varsam och kärleksfull hand introduceras i dagens många gånger förvirrande och stökiga samhälle.
En Tibetansk Mastiff kommer att uppvisa stor egensinnighet och agera mycket envist i situationer då den tycker att det passar sig, utan att ta hänsyn till vad husse och matte säger om saken.

En Tibetansk Mastiff kommer att ge tillbaka det du lägger ner på den i form av kärlek, förståelse och engagemang i tusenfalt!