SvTMK

 

Hälsa

Tibetansk Mastiff drabbas precis som alla andra raser av vissa sjukdomar. Här presenteras de sjukdomar som i olika omfattning förekommer i vår ras.
 
Höftleds dysplasi (HD) Höftledsdysplasi (felaktig utveckling av höftleden) är en tämligen vanlig åkomma hos framför allt storvuxna hundraser.  Det är under uppväxttiden som ledens utveckling rubbas och man kan inte bedöma höftlederna via röntgen förrän skelettet är moget. Därför ska hunden vara minst ett år för att röntgenbilderna ska vara officiellt gällande. Det är ytterst sällan man upptäcker HD på valpar. 
Armbågsdysplasi (ED eller AD) Armbågsdysplasi är ett samlingsbegrepp för flera olika utvecklingsrubbningar i armbågsleden. Dessa rubbningar kan vara ärftliga eller miljöbetingade. 
Progressiv retinal atrof (PRA) PRA är benämningen för en mängd olika genetiska defekter i ögat. Samtliga av dessa defekter resulterar i en förtvining av näthinnan. Detta i sin tur leder till blindhet. Sjukdomen är ärftlig.
Hypotyreos Sköldkörteln består av två körtlar som sitter strax nedanför struphuvudet, placerade på varsin sida om luftstrupen. Sköldkörteln påverkar många av kroppens organ med hormoner som stimulerar cellernas ämnesomsättning. När sköldkörteln har nedsatt funktion och inte producerar tillräckligt med tyroxin och tyronin kallas det för hypotyreos. Detta tillstånd leder till att cellernas ämnesomsättning sjunker vilket orsakar en mängd symptom. De vanligaste symptomen är att hunden blir trött och frusen (söker upp varma platser) och ökar i vikt. Pälsen blir ofta matt och glanslös och kan kännas spröd och torr. Symmetriskt håravfall på båda sidor av kroppen är vanligt. Tikar kan drabbas av uteblivna eller oregelbundna löp.
Entropion Entropion är när ögonlocket rullar inåt och ögonfransar och päls skaver mot ögat. Symptomen är rodnad i ögonen och ökat tårflöde. Ögonfransarna kan skada hornhinnan, något som kan vara mycket smärtsamt, och detta kan i sin tur leda till infektioner.
Epilepsi Epilepsi orsakas av en rubbning i hjärnans funktion som gör att det ibland blir fel i signalsystemet så att nervimpulser helt slumpartat skickas ut. Är det få och små impulser så kan effekten bli att hunden svajar till medan kraftiga impulser utlöser kramp och medvetslöshet. Ofta kommer krampanfallen då hunden vilar, men de kan dyka upp närhelst på dygnet.  Symptom som liknar de som förekommer hos epileptiska djur kan förekomma av helt andra orsaker och det är viktigt med en grundlig undersökning hos veterinär om hunden uppvisar dessa symptom, för att utesluta förgiftning, njursjukdom, leversjukdom mm.
Demodex Demodex kallas även hårsäckskvalster. Dessa kvalster lever i hårsäckarna och finns inte enbart hos sjuka hundar utan även hos många fullt friska hundar utan att orsaka symtom.  Det är inte känt vad som utlöser sjukdom hos vissa individer. Problemet är vanligare i vissa raser och det misstänks ligga ärftliga orsaker bakom men det finns också andra teorier t.ex att vissa stammar av demodex är mer aggressiva än andra.
Entropion kan man lätt själv se på sin hund.  Epilepsi, Hypotyreos och Demodex är sjukdomar som kan framträda när hunden blivit vuxen och den behöver därför inte visa några som helst sjukdomssymptom under uppväxten.  Alla dessa sjukdomar kan vara ärftliga så fråga därför uppfödaren om din hunds föräldrar, föräldradjurens mamma och pappa samt övrig släkts sjukdomsbild. Tibetanska Mastiff Klubben har valphänvisning på de kullar där båda föräldradjuren har känd status på HD, AD och PRA. Känd status gäller svenskregistrerade hundar.  Resultat avseende höfter(HD), armbågar(AD) och ögon(PRA) står att finna i SKK hunddata till vilken vem som helst har tillträde.
SKK Hunddata hittar ni HÄR!