SvTMK

 

Historia

Tibetansk Mastiff (TM, Do Khyi)
Rasen Tibetansk Mastiff är en av världens äldsta nu kända, ca 5 000 år gammal. Användningsområde: vakt och herdehund. Som vall-/vakthund användes TM i Tibet huvudsakligen som hjälp åt herdarna med deras jak- och fårhjordar. Snabbheten och smidigheten kom väl till pass för att skydda hjordarna mot t.ex.. snöleoparder, vargar och boskapstjuvar. Vaktinstinkten användes även till att skydda klostren och byarna mot oönskade främlingar.
Ofta ser man TM liggande på de platta hustaken men även bundna vid dörren eller vid träd. Det tibetanska namnet på rasen är Do Khyi, och kallas även för det i några europeiska länder. Ordet mastiff betyder stor och mastig, och TM är den största av de tibetanska raserna. Rasen döptes till TM av engelsmän som var de första att importera rasen till väst. TM:s kroppsbyggnad, natur och användningsområde ligger i verkligheten nära dagens europeiska bergs – och herdehundraser, och faktum är att TM kan återfinnas långt bak i historien av några av dessa raser, t.ex. St Bernhard.
Den tidiga aveln i ursprungslandet har knappast främjat exteriören eftersom man valde valp efter djupaste och respektfullaste skallet. Ofta kastrerades hanarna för att lättare kunna hanteras och blev storleksmässigt större och grövre. Många av dessa TM hade en skötare som kunde handskas med den ofta svårhanterligare väktaren. Redan på 1200-talet omnämndes rasen genom Marco Polos resor. Senare hade upptäcktsresaren Sven Hedin TM som sällskap på sina resor i Asien vid sekelskiftet. Han skrev då boken ”Mina hundar i Asien.”
På 1830-talet kom de första TM till England. De placerades i menageriet i Towern. I slutet av 1800-talet kom ytterligare några ex av rasen bl.a. till Prince of Wales. Den mest kände var Sirling. På 1930-talet kom 5 st importer till England och den första kullen föddes 1931. En av de importerade hundarna placerades på Edinburghs Zoo. USA:s president Eisenhower fick 2 st TM i gåva av Dalai Lama och på 70-talet kom rasen till väst för att stanna. Den första Europeiska standarden kom 1934 och blev godkänd av FCI. I Tyskland fanns på 30-talet ett antal TM men inte förrän 70-80-talet etablerades rasen. Därefter föddes den första kullen i Holland. På 70- och 80-talet ökade rasen i Europa och resulterade i uppfödare i flera länder. Den första TM i Skandinavien kom till Sverige 1978, till kennel Tai Wind’s. Det var en tik född i USA. 1981 importerades en hane från Schweitz. Dessa två bildade grunden för den Nordiska TM-stammen.
TM finns representerad i hela Europa, och med varsam avel kommer den säkert att stanna kvar och förbli den lojala och osvikliga familjemedlemmen, och dessutom tjäna som vakt- och herdehund. TM är svårprovocerad, vaksam och intelligent men framförallt en trogen och trevlig familjehund i rätta händer.